Benzinli Jeneratörler ve Dizel Jeneratörler Nasıl Kullanılır ?

MONOFAZE VE TRİFAZE JENERATÖRLER
Jeneratör vasıtası ile enerji alacak olan cihazların 1 yada daha çoksının trifaze olması durumunda jeneratör trifaze seçilmelidir.Trifaze jeneratörlerde monofaze yüklerinin 3 faza eşit dağıltılması zorunludur. Trifaze jeneratörlerin monofaze jeneratörlere oranla çok daha titiz kullanılması gerekir.
Bilindiği üzere sistemin(tesisatın) trifaze olması satın alacağınız jeneratör ya da jeneratörlerin de trifaze olması demek değildir. Jeneratörden enerji kuvveti alacak olan olan cihazların monofaze olması durumunda elinizde olan trifaze jeneratörü lüzumlu uyarmaları yaptıktan sonra da kullanabilirsiniz.

GÜVENLİK VE JENERATÖRÜN KULLANIMI
JENERATÖR MONTAJI NE ŞEKİLDE YAPILMALIDIR?

Jeneratörlerin doğru kullanılması amacıyla yapılacak ilk prosedür doğru montaj prosedüridir. İlk kurulumda yanlış oluşturulan montaj beklenilen kuvvetin, verimin alınamamasına namacıyla olabilir. En kötüsü de hayati tehlike oluşturabilecek neticeler doğurabilir.

Jeneratör Nereye Yerleştirilmelidir?
Benzinli Portatif Jeneratörlere çok az da olsa su soğutmalı motorlar kullanılmaktadır. Özellikle ise hava soğutmalı motorlar tercih edilir. Haliyle ana parçaları olarak tanınan alternatör ve moturun soğutma stilleri hava sirkülasyonu aracılığı ile gerçekleşir. Jeneratörün veriminin iyi olması, performansında muhakkak düşüş olmaması ve hayati tehlikenin ortadan kalkması, ciddi hasarların oluşmaması amacıyla hava sirkülasyonunu çok iyi sağlamak lüzumludir. Bunun içersinde jeneratörün etrafının her tarafından 1 mt açık olması lüzumludir.
NOT: JENERATÖRLERİN BULUNDUĞU ZEMİN ISLAK OLMAMALIDIR.

Egzoz Gazı Ortam Dışına Atılmalıdır

Jeneratörden çıkan gazlar mutlak suretle jeneratörün bulunduğu ortamın dışına aktarma edilmelidir. Aksi halde bütün gaz hava sirkülasyonu namacıylaiyle soğuyan motorun hava filtresi ile çekilecektir. Bu yüzden jeneratör ciddi hasarlar alacaktır. Egzoz gazlarının zararlı kimyasallar bulunduğu unutulmamalı ve canlılar amacıyla hayati tehlikesi bulunduğu göz önünde bulundurulmalıdır.

Jeneratör İçin Ayrı Elektrik Tesisatı Yapılması

Jeneratörler başlı başına bir enerji kaynağıdır. Sabit yedekleme ünitesi olarak kullanılmak dilenen jeneratörlerde ekstra hat çekmek lüzumludir. Beslenmesi gereken devrelerin hat çekilmeden öncesinde belirlenmesi, sigrota ya da elektrik panosunda ideal ayarlamanın yapılması şarttır. Neticesinde jeneratör çalıştığında hangi cihazlara enerji aktarılması gerektiğinin yolunu göstermiş, sınıflandırmış olursunuz. Buda çok yük kullanılmamasını yani sıhhatli bir kullanışı sağlar. Trifaze jeneratörlerden 3 fazdan da eşit olarak elektrik çekiminin sağlanması amacıyla elektrik panosunda da lüzumlu uygulamalar yapılmalıdır.

JENERATÖR KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Günümüzde fazlası insan işyerlerinde ya da evlerinde kullanmak üzere jeneratör satın almaktadırlar. En çok gereksinim duyduğumuz gereksinimlerden biri olan elektriği yok vakitte bize sağladığı amacıyla hayatımızı kolaylaştırıcı tesiri vardır. Bu kolaylığın kötü neticelerle son bulmaması amacıyla kullanıcılar ilgi etmesi birtakım hususlar vardır.
Bunları alttaki gibi sıralayabiliriz.

Jeneratör egzozundan çıkan gaz zehirlidir ve insan sağlığı amacıyla çok tehlikelidir.
Jeneratör fişini direkt olarak evdeki pirize takıp çalıştırmayı denemeyin.
Şehir elektriğinin gelmesi durumunda iki enerji çarpışarak jeneratöre ve çevresindeki insanlara zarar verir. Bu yüzden kent elektiriğini kestikten(şarteli kapattıktan) sonra jeneratör fişini elektiriğe takın.
Yakıt deposunda pislik olmamasına ya da amacıylae su kaçmasına ilgi edin.
Jeneratörü çalıştırmadan öncesinde yakıt civarını denetim etmeyi unutmayın.
Jeneratör satın almadan öncesinde kullacağınız alanda güç belirlenmesi yapın/yaptırın.
Kapalı ortamda muhakkak jeneratör çalıştırmayın.
Ocak, fırın, sigara gibi yanıcı maddelerden ve parlayıcı maddelerden jeneratörünüzü uzak tutun.
Jeneratörünüzün elektrik kesintisi olmasa dahi ayda bir defa 10 dakika çalışmasında fayda vardır.
Bu şekilde hem akü şarj olacak hemde karbüratöre temiz hava ve yakıtın girmesi sağlanacaktır.
Jeneratörünüze yakın bir uzaklıkta yangın tüpü bulundurmanızda fayda vardır.
Eski kablolar ya da yıpranmış kablolar ile jeneratöre bağlanmayın. Sık sık kablolarınızı denetim etmelisiniz.
Jeneratör problemlerınde yetki sahibi servise müracaat edin kendiniz araya girmek etmeyin. Aksi taktirde daha ciddi problemler yaşayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir